Een nieuwe ATAG cv-ketel is al beschikbaar vanaf €1509,- inclusief Premium installatie én gratis ATAG One (Zone) slimme thermostaat t.w.v. €249,-

 

Warmtepomp en vloerverwarming

Wanneer men bezig is met het renoveren of bouwen van een woning wordt er vaak nagedacht over de verduurzaming van de woning. Hierbij is het plaatsen van een vloerverwarming een veelgemaakte overweging. De reden hiervoor is dat het niet alleen bijdraagt aan het wooncomfort maar ook de energiezuinigheid speelt hier vaak een grote rol in. 

Daarnaast is de warmtepomp een interessante optie als men bezig is met de verduurzaming en het energiezuiniger maken van het huis. Je gaat hierdoor namelijk voor grotendeels of geheel van het gas af. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.  

Bij deze overwegingen speelt de vraag dan ook of de combinatie van een vloerverwarming en een warmtepomp een goed idee is. Het korte antwoord daarop is; ja, een vloerverwarming en een warmtepomp is een goede combinatie.  

In dit artikel legt ATAGwarmte uit waarom deze twee apparaten zo goed samenwerken. 

 

Vloerverwarming

De vloerverwarming wordt over de gehele oppervlakte van een ruimte geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de gehele ruimte evenredig wordt opgewarmd. In tegenstelling tot radiatoren die enkel vanaf de zijkant van de ruimte warmte afgeven. Omdat vloerverwarming zo efficiënt is, kan deze met een lagere aanvoertemperatuur dan radiatoren werken.  

 

Aanvoertemperatuur

Radiatoren zijn minder effectief verdeeld over de ruimte en moeten daarom harder werken om een ruimte op te warmen. De aanvoertemperatuur die radiatoren nodig hebben ligt daarom vaak ergens tussen de 60 en 80 graden. Een vloerverwarming kan door de slimme spreiding een ruimte warm krijgen met een aanvoertemperatuur van 25 tot 35 graden. 

Het is precies die techniek van lage aanvoertemperatuur die ook voor een warmtepomp wordt gebruikt en waarom deze twee apparaten zo goed samen werken.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een zeer duurzaam en zuinig alternatief voor de cv-ketel. Het apparaat haalt zijn warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht om je woning op te warmen. Omdat het apparaat op stroom werkt hoef je geen fossiele brandstoffen als gas te gebruiken wat met de huidige prijzen flink kan schelen.  

De warmtepomp verwarmt met een aanvoertemperatuur van ongeveer 35 tot 40 graden. Dit ligt erg dicht bij de temperatuur van vloerverwarming waardoor er in het proces zo min mogelijk warmte verloren gaat. De combinatie van deze twee is dus zeer energiezuinig.

Voorwaarden

Om er zeker van te zijn dat je optimaal kan profiteren van de combinatie van een vloerverwarming en een warmtepomp moet je wel rekening houden met twee dingen, namelijk wooncomfort en isolatie.

Bekijk hier onze warmtepompen

Isolatie

Het is van belang dat je woning goed geïsoleerd is. Als de warmte sneller naar buiten verdwijnt door een gebrek aan HR++ glas dan dat de warmtepomp kan leveren wordt het met pijn en moeite de gewenste temperatuur. Het wordt dan te allen tijde aangeraden om eerst de isolatie op orde te hebben voordat je overgaat op de installatie van een warmtepomp.  

Benieuwd of een warmtepomp interessant is voor jouw woning? Vul nu het aanvraagformulier in. 

Vul het aanvraagformulier in

Wooncomfort

Door de lage aanvoertemperatuur van zowel de vloerverwarming als de warmtepomp duurt het wat langer voordat de ruimte van je woning warm is. Om comfort te behouden wordt dan ook aangeraden om ‘s nachts de thermostaat niet veel lager te zetten omdat het dan ‘s ochtends weer langer duurt om op te warmen. Die constante verwarming is over het algemeen energiezuiniger dan elke keer de ruimte op te warmen, af te koelen en vervolgens weer op te warmen.